Священницьке Товариство Святого Хреста

Дієцезіальні священики можуть вступити до Священницького Товариства Святого Хреста, сполученого з Прелатурою Opus Dei.

Священницьке Товариство Святого Хреста, яке є асоціацією священиків, внутрішньо сполученою з Оpus Dei, налічує сьогодні близько 4 тисяч членів. Воно складається зі священиків Прелатури, які автоматично стають її членами, та інших дієцезіальних священиків та дияконів. Президентом товариства є Прелат Оpus Dei.

Дієцезіальні священики, що належать до Товариства, знаходять духовну підтримку в своєму прагненні святості у здійсненні свого пастирського служіння згідно з духом Оpus Dei. Будучи членами Священницького Товариства Святого Хреста, вони не є пресвітерієм Прелатури. Кожен з них належить до своєї дієцезії та підпорядковується в своїй пастирській праці лише своєму єпископу.

Церква рекомендувала створення таких священницьких об'єднань в низці документів, в тому числі декількох документах Другого Ватиканського Собору та Кодексі Канонічного Права.

Підставою для вступу до Священницького Товариства Святого Хреста має бути внутрішня упевненість священика в тому, що Бог закликає його до святості в дусі Оpus Dei. Таке покликання проявляється в любові до своєї дієцезії та єдності з усім дієцезіальним кліром, слухняності та пошані до свого єпископа, прагненні краще опанувати пастирську науку, апостольській ревності до душ та дусі самопожертви, зусиллях щодо заохочення священницьких покликань, прагненні виконувати свої пастирські обов'язки якомога більш досконало.

Духовна допомога, яку надає Товариство, надихає прагнення його членів до пошуку святості у здійсненні їхніх священницьких обов'язків. Вона заохочує священиків до єдності з їхніми єпископами та сприяє священницькому братерству. Засоби духовної формації дієцезіальних священиків подібні до тих, що пропонуються мирянам: заняття з догматичних і аскетичних питань та щомісячні одноденні реколекції. Крім того, священики користаються із загальних засобів духовної формації, приписаних канонічним правом або рекомендованих місцевим єпископом.

Участь священика в заняттях з духовної та пастирської формації та діяльності Священницького Товариства Святого Хреста жодним чином не перешкоджає йому здійснювати своє пастирське служіння під проводом свого єпископа.