Проживаючи Святу Месу у щоденному житті

Прелат Opus Dei нещодавно дав інтерв’ю італійському тижневику Famiglia Cristiana. Серед обговорюваних тем: Свята Меса, віра та сучасна молодь.

Прелат на останній аудієнції в Бенедикта XVI.

Ми взяли в Прелата Opus Dei, єпископа Хав’єра Ечеваррія, інтерв’ю про його нову книгу Vivir la Santa Misa (Проживати Святу Месу) в римській резиденції Opus Dei, де в церкві Матері Божої Володарки Миру похований засновник Прелатури св. Хосемарія Ескріва. Владико, це дивовижний виклик - боротися за те, щоб поставити Святу Месу у серце кожного дня. Але чому так важливо ставити Святу Месу на перше місце, і в чому таємниця гідного її проживання?

Свята Меса є дією Бога, яка дає нам можливість брати участь в Страстях, Смерті й Воскресінні Христа – не просто глядачами або сторонніми спостерігачами, але реальними учасниками. Саме тому у заголовку книги я вжив вираз «проживати» Святу Месу - щоб підкреслити усю повноту людського й духовного залучення, якого вимагає Свята Меса.

В своїй книзі Ви говорите про небезпеку «ритуалізму». Як можна її уникнути?

Прелат на останній аудієнції в Бенедикта XVI.

Впасти в «ритуалізм» означає забути про те, що в реальності відбувається на вівтарі. Як ми відреагуємо, коли нам скажуть: «Сьогодні ви маєте можливість бути поруч з Ісусом на Голготі»? Або: «Сьогодні ви зустрінете Воскреслого Христа»? Як слід нам приготувати себе, якщо ми дійсно в це віримо? І таке ж саме питання, як ми повинні готуватися до кожної Святої Меси?

Ви жили поруч зі св. Хосемарією більше двадцяти років. Яка риса його особистості здивувала Вас найбільше?

Св. Хосемарія вмів якось надзвичайно любити людей. Йому було достатньо одного лише короткого погляду, щоб зрозуміти потреби кожної людини. Він мав інтуїцію, яку мають лише матері. Водночас він був справжнім батьком: усе чому він нас навчав, ми вже показав нам своїм прикладом. Було очевидно, що він був священиком, який шукав Бога кожній миті.

Як він служив Святу Месу?

Він завжди був свідомий того, що саме Христос, а не священик, є головним у Євхаристії. Ця упевненість спонукала його служити рубрики з точністю, ніколи не намагаючись бути «оригінальним». Він хотів прославити не себе, а тільки Ісуса. Він часто казав, що Свята Меса для нього є «працею», яка вимагає великих зусиль, часом виснажливих, враховуючи насиченість його життя. Він надавав найменшому жесту цілковито надприродного значення.

Свята Меса має продовження у щоденному житті?

Свята Меса не завершується із закінченням богослужіння. Вона супроводжує нас протягом цілого дня. Їжа живить нас, перетворюючись на нас самих. Але Євхаристія – духовна їжа – перетворює нас на Ісуса. Отже цілий наш день – поєднаний із Жертвою Вівтаря – стає продовженням Святої Меси, що робить усі наші справи – нашу працю, родинне життя й суспільні відносини –  приємним Богові.

Що таке Opus Dei?

Всередині Церкви праця Opus Dei полягає в тому, щоб нагадати нам, що усі охрещені покликані до святості у щоденному житті. Св. Хосемарія зазвичай казав, що є щось божественне, укрите в найбільш повсякденних ситуаціях, і наше завдання - відшукати його. Жодна чесна людська діяльність не повинна бути перешкодою до дружби з Богом. Більш того, Бог просить нас шукати Його саме в звичайних обставинах кожного дня.

Чи можна порівняти Прелатуру Opus Dei з великою глобальною дієцезією, що залежить безпосередньо від Папи?

Таке порівняння може призвести до певного непорозуміння: наприклад, до розуміння персональної прелатури як окремої Церкви, виділеної з числа помісних Церков. Навпаки, Прелатура Opus Dei намагається посилити єдність між помісними Церквами; апостольська праця вірних Opus Dei – мирян та священиків – завжди передбачає активну співпрацю з відповідною дієцезією. Крім того, миряни – вірні Opus Dei підлягають юрисдикції місцевого єпископа так само, як усі інші католики.

Ви керуєте Opus Dei останні п’ятнадцять років, після засновника св. Хосемарія Ескріва та його першого наступника єпископа Альваро дель Портільо (процес беатифікації якого розпочато). Як Вам вдається впоратись зі спадщиною двох святих?

Коли хтось живе поруч зі святою людиною, він починає розуміти, в чому полягає таємниця миру у серці: у підтримуванні постійної розмови з Богом. І попри усю очевидність наших вад і недосконалостей, Він завжди на нашому боці, готовий до прощення. Життя християнина, який в усьому розраховує на Бога, стає захищеним від багатьох турбот та страхів, якими людство сьогодні уражене.

Чи можете Ви розповісти щось з життя св. Хосемарії, досі невідоме?

Я часто прислужував йому у Святій Месі. Мене глибоко вразило, коли він вперше попросив мене молитися про те, щоб служіння такої величної події ніколи не стало для нього чимсь буденним. Він часто просив мене про це.

В яких країнах поширюється Opus Dei?

Дякувати Богові, вірні та помічники Opus Dei присутні у найрізноманітніших місцях – від хмарочосів Wall Street до бразильських фавел. Велика спрага Бога очевидна всюди. Вірні Opus Dei є навіть у деяких містах Китаю. Минулого року апостольська праця Прелатури почала укорінюватись в Індонезії, вона також присутня в інших країнах з переважно мусульманським населенням, завдяки тим вірним, що відвідують їх через свою професійну діяльність. Особливі виклики – це Близький Схід, Свята Земля, Ліван та Африка. Я говорю в першу чергу про Кот-д’Івуар, Конго та Нігерію. Усюди проблеми вирішуються завдяки вірі, присутній у нашій діяльності, та спрямованості на спільне благо, намагаючись розв’язати розбіжності конструктивним ставленням.

Як Ви бачите поширення віри в сучасному світі?

Сьогодні як ніколи потрібні свідчення віри. Перед лицем релятивізму Заходу, який здається уразив сам себе, та поділів, війн і бідності, що дошкуляють багатьом частинам світу, людству потрібні ті, хто готовий «закатати рукави» й показати іншим реальність Євангелія не в лекціях або теоріях, але своїм щоденним життям.

Як Opus Dei ставиться до світу молоді?

Коли св. Хосемарія розпочинав Справу, він мав перед собою групу молодих студентів університету та робітників. Формація молоді була одним з його пріоритетів. В Італії та багатьох інших країнах є численні університетські резиденції та культурні центри для чоловіків та жінок, які надають можливість зростати по-людські й духовно: навчаючи будувати дружні стосунки, що збагачують людську особистість, проявляти конструктивну та проникливу ментальність, завжди поводитись як Божі діти. Ця освітня праця завжди виконується спільно з їхніми родинами. Крім того, батьки-вірні Opus Dei засновують школи, молодіжні клуби та інші корисні починання для своїх дітей. Такі приклади ми бачимо в багатьох італійських містах.