Новенна про дар пробачення

Святий Хосемарія вчить сіяти мир на земних шляхах.

Новенна про дар пробачення

до святого Хосемарії Ескріва

Новенна про дар пробачення20161124-165835.pdf

Молитва до св. Хосемарії

Боже, за заступництвом Пресвятої Діви Марії Ти обдарував численними благодатями святого Хосемарію, священика, обравши його своїм вірним знаряддям для заснування Opus Dei – дороги, що веде до святості через виконання професійних та щоденних християнських обов'язків. Допоможи мені навчитися перетворювати кожну мить та подію мого життя на любов до Тебе та на служіння Церкві, Папі й усім душам, у радості й простоті, освітлюючи земні шляхи світлом віри та любові. За заступництвом святого Хосемарії даруй мені благодать, про яку я Тебе покірно прошу...................... Амінь.

Отче наш..., Радуйся, Маріє..., Слава...

Перший день

Щоб мати мир у серці

Розмірковування: Слова святого Хосемарії Ескріва

«Не є від Бога те, через що душа втрачає мир» («Шлях», 258).

«Видимим знаком Божого чоловіка, Божої жінки є мир у їхніх душах: мають «мир» і передають «мир» людям, які їх оточують» («Кузня», 649).

«Потрібно поєднувати, потрібно розуміти, потрібно пробачати. Ніколи не піднімай хрест лише для того, щоб нагадати, що одні вбили інших. Це був би прапор диявола. Хрестом Христа є мовчати, пробачати і молитися за одних і за других, щоб усі досягнули миру» («Хресна дорога», стояння VIII, 3).

«Як Христос «ішов, роблячи добро» (Діян 10, 38), так само й ми повинні рясно сіяти мир на людських шляхах» («Христос проходить поруч», 166).

Намір

Господи, Ти знаєш, як сильно я бажаю мати Твій мир у собі. Але добре знаю, що не зможу його досягнути, поки зберігаю в серці кривди й образи, як рани, що ніколи не загояться.

Я хотів би бути спроможним чинити так, як каже святий Павло: «Виявляйте терпіння одне до одного і прощайте взаємно, коли б хтось мав на кого скаргу. І нехай мир Христа запанує у ваших серцях» (Кол 3,13.15). Без Твоєї допомоги, Господи, тільки власним зусиллям ніколи не досягну цього миру.

Тому смиренно прошу Тебе, за посередництвом святого Хосемарії, про благодать уміти прощати. Очисти моє серце від бруду ненависті, злості, відрази та інших отруйних почуттів, що розділяють, хоч я і вважав би свою поведінку відповідною до помилок інших та образ, яких мені завдано.

Молитва до святого Хосемарії Ескріва

Другий день

Щоб зрозуміти і виправдати

Розмірковування: Слова святого Хосемарії Ескріва

«Не допускай до себе поганої думки про будь-кого, навіть якщо його слова або вчинки дають підстави вважати, що це доцільно» («Шлях», 442).

«Більше ніж у тому, щоб «давати», милосердна любов полягає в тому, щоб «розуміти». Тому шукай виправдання для твого ближнього – воно є завжди, – якщо тебе поставлено перед необхідністю судити» («Шлях», 463).

«Завжди став себе в обставини ближнього, – тоді побачиш проблеми або питання спокійно, не чинитимеш спротив, зрозумієш, вибачиш, виправиш, коли і як це буде необхідно, – і наповниш світ любов’ю» («Кузня», 958).

Намір

Ісусе, Ти бачиш, як важко мені дається зрозуміти інших, дивитися на них добрим поглядом, пробачати їхні маленькі та великі провини, особливо, коли вони мене непокоять і ранять.

Хочу попросити Тебе про благодать, щоб виконати те, що Ти нам заповів: «Не судіть, і не будете суджені; не засуджуйте, й не будете засуджені; простіть, і вам проститься» (Лк 6, 37).

Ти знаєш, Господи, що часто я зосереджуюся передусім на неґативних якостях людей, на тому, що мене дратує, що я вважаю абсурдним і незносним, що викликає почуття гіркоти. І таким чином, набуваю ваду: думати і говорити погано про інших.

Господи, будь милосердним до мене, бо я такий немилосердний до інших. Навіть якщо я на це не заслуговую, прошу Тебе, даруй мені, за посередництвом святого Хосемарії, серце, здатне розуміти, виправдовувати і вибачати.

Молитва до святого Хосемарії Ескріва

Третій день

Щоб перемогти гординю

Розмірковування: Слова святого Хосемарії Ескріва

«Якщо ти сам такий слабкий, чому тебе дивує, що інші мають слабкості?» («Шлях», 446).

«Це правда, що ця людина вчинила з тобою погано. Однак, чи не гірше ти чиниш із Богом?» («Шлях», 686).

«Докладай більше зусиль, якщо це потрібно, щоб вибачати завжди тому, хто тебе ображає, якою б великою не була шкода чи образа, якої тобі завдано, адже набагато більше простив тобі Господь» («Шлях», 452).

«Відкинемо гординю, щоб бути милосердними і мати взаємну любов: маємо допомагати одне одному молитвою та щирою дружбою» («Кузня», 454).

Намір

Господи, це правда, що коли я молюсь, у молитві часто прошу в Тебе пробачення..., але продовжую не вибачати тим, хто мене образив. Вибач, що я нехтую словами Твого Сина Ісуса, які стільки разів повторюю в молитві «Отче наш»: «і прости нам провини наші, як і ми прощаємо нашим винуватцям» (Мт 6, 12).

Розумію, що якби я був щирим, то в глибині цієї затверділості серця відкрив би гординю. Я визнаю, що буваю занадто вразливим і з легкістю показую свою злісність, я не правильно трактую, що роблять і кажуть інші, й часто найменший натяк на докір робить мене дратівливим. А Ти, Ісусе, що Ти робив, коли над Тобою знущалися? Що ти робиш, коли я ображаю Тебе своїми гріхами? Я добре знаю, що кожного разу, коли я сповідаюся, Ти кажеш мені: «Я прощаю тобі».

Господи, я не хочу бути лицеміром! За посередництвом святого Хосемарії даруй мені благодать бути смиренним, що є необхідною умовою для того, щоб могти прощати.

Молитва до святого Хосемарії Ескріва

Четвертий день

Щоб подолати гнів

Розмірковування: Слова святого Хосемарії Ескріва

«Те саме, що ти сказав, скажи іншим тоном, без гніву; від цього тільки збільшиться сила твого арґументу, а головне – не образиш Бога» («Шлях», 9).

«Не висловлюй нікому догани у хвилину, коли ти обурений скоєним. Почекай до наступного дня, або й довше. І тоді, спокійно й очистивши свій намір, вислови зауваження. Одним приязним словом досягнеш більше, ніж трьома годинами сварки. Гартуй свій характер» («Шлях», 10).

«Мовчи завжди, коли всередині тебе вирує обурення. Роби так, навіть коли твій гнів справедливий. Бо, незважаючи на всю твою обачливість, у такі моменти завжди скажеш більше, ніж хотів би» («Шлях», 656).

Намір

Розмірковую, Ісусе, про Тебе і про Твої слова: «Навчіться від мене, бо Я тихий і сумирний серцем» (Мт 11, 29). І потім думаю про себе: про свою роздратованість, різкі реакції, свою спонтанність, гнів, що кипить усередині; про те, що залишаю за собою право холодно поводитися з іншими, адже «маю рацію». І при цьому вважаю себе християнином!

Християнином був також святий Павло, який просив: «Усяка гіркота, гнів, лють, крик та хула мусять бути викорінені з-посеред вас разом з усією злобою» (Еф 4, 31). Християнином був святий Хосемарія, який відповідав на всі атаки з послідовною рішучістю: «мовчати, працювати, пробачати, посміхатися».

Він виступав на захист справедливості, тільки коли звинувачення стосувалися Бога чи третіх невинних осіб. Сумирне і тихе серце Ісуса, за посередництвом святого Хосемарії, зроби моє серце подібним до твого.

Молитва до святого Хосемарії Ескріва

П’ятий день

Щоб перемогти почуття образи

Розмірковування: Слова святого Хосемарії Ескріва

«Якою ж обмеженою є та душа, яка ревно зберігає свій «список образ»!.. З цими нещасними співжиття неможливе» («Борозна», 738).

«Прощати. Прощати від усієї душі й не залишаючи найменшого сліду! Постава завжди велична і плідна. Таким був жест Христа, коли Він перебував на хресті: «Отче, прости їм, бо не знають, що чинять», – і звідти прийшло твоє спасіння і моє» («Борозна», 805).

«Бог не обурюється людьми. Бог не втомлюється від наших невірностей» («Христос проходить поруч», 64).

«Я ніколи не ображався на тих, хто повернувся до мене спиною, – навіть якщо в моєму бажанні допомогти мені платили нахабством» («Друзі Божі», 59).

Намір

Мій Боже, я знаю, що почуття образи є раною, яку любов до себе, гординя, відкриває і роз’ятрює в серці, що воно є ґанґреною, яку ненависть культивує всередині душі. Я боюся, мій Боже, адже виявив його вже всередині себе й воно поширюється, ніби ракова пухлина.

Хтось сказав, що почуття образи – це піч диявола. Мав рацію. Я також відчуваю, що злопам’ятність є проклятим вогнем, що спалює любов, розуміння і мир, які завжди мали би бути ознакою стосунків між дітьми Божими.

Звільни мене від нього, Ісусе! Допоможи мені позбутися цього зла, часто сповідаючись. Дай мені, за посередництвом святого Хосемарії, сили з Небес, щоб пробачати, забувати. Щоб я ніколи не заховував образи.

Навпаки, хочу помістити всі мої прикрощі у Твоєму серці, і тільки так навчуся казати: «Отче, прости їх!» (Лк 23, 34).

Молитва до святого Хосемарії Ескріва

День шостий

Щоб подолати родинні незгоди

Розмірковування: Слова святого Хосемарії Ескріва

«Спільне життя можливе лише тоді, коли кожен намагається виправити власні недоліки й прагне оминути вади інших» («Розмови»,108).

«Терпіння підштовхує нас розуміти інших, будучи переконаними, що душі, як добре вино, стають кращими з часом» («Друзі Божі», 78).

«Любов має бути жертовною, щоденною, побудованою на тисячах деталей розуміння, тихого самозречення, непомітного віддавання себе» («Христос проходить поруч», 36).

«Про те, що промовчав, ти ніколи не пошкодуєш, а про те, що сказав, – дуже часто» («Шлях», 639).

Намір

Мій Боже, Ти знаєш, що часто мені дуже важко вибачати в сімейному житті недбальства, виявлені щодо мене: неуважність, неповагу, брак терпіння й делікатності; також Ти знаєш, що ще важче мені визнати, що я сам часто маю ці самі недоліки. Я прошу Твоєї допомоги, щоб з Твоєю благодаттю, і за посередництвом святого Хосемарії, я мав здатність перемогти помилкову самооцінку й жити, як нас просить святий Павло: «в повноті покори й лагідності, з довготерпеливістю, терплячи один одного в любові» (Еф 4, 2).

Звільни мене, Господи, від безпідставної впевненості в тому, що тільки я маю рацію; від брутальності, від нетерпимості щодо дрібних помилок, від суперечок про речі, які не мають принципового значення... Прошу в Тебе любові, щоб уміти мовчати, посміхатися, мати гарний вираз обличчя, і просити вибачення за мою надмірну заповзятість у виправленні інших. І, якщо буде потреба, прошу Тебе про героїчний дух пробачення, з яким Ти прийняв Юду в саду, в годину зради.

Молитва до святого Хосемарії Ескріва

День сьомий

Щоб зробити перший крок

Розмірковування: Слова святого Хосемарії Ескріва

«Наш Небесний Отець пробачає будь-яку образу, коли син повертається до Нього, коли кається і просить пробачення. Наш Господь є таким Отцем, що випереджає наші бажання бути пробаченими, відкриваючи свої обійми повні благодаті» («Господь проходить поруч», 64).

«Господь виявляє ініціативу, виходячи нам назустріч. Він дав цей приклад для нас» («Друзі Божі», 228).

«Таїнство Сповіді, де ти і я вдягаємося в Ісуса Христа і в його заслуги» («Шлях», 310).

Намір

Боже, Отче милосердний, відкриваю Євангеліє і бачу, що Ісус просить мене дати приклад завжди першого кроку на примирення, щоб я виявляв ініціативу в проханні пробачення: «залиш там перед жертовником твій дар; піди, помирися спочатку з твоїм братом і тоді прийдеш і принесеш дар твій» (Мт 5, 24).

Справедливо, що просиш мене зробити те саме, що Ти сам зробив. До того ж, святий Павло каже, що «Бог же показує свою любов до нас тим, що Христос помер за нас, коли ми ще були грішниками» (Рим 5, 8). Боже мій, як же мені важко зробити цей крок, коли я переконаний у тому, що я маю рацію, і що «жертва» – це я! Мені здається це чимось надприроднім! Тільки твоєю силою, Господи!

Святий Хосемарія, заступайся за мене, щоб я наважився шукати допомогу в Бозі, йдучи до щирої Сповіді, адже в цьому таїнстві я зможу знайти необхідну мені благодать.

Молитва до святого Хосемарії Ескріва

Восьмий день

Щоб платити добром за зло

Розмірковування: Слова святого Хосемарії Ескріва

«На нашу впертість щодо зла Він відповідає постійним наполяганням на нашому відкупленні, з надлишком пробачення» («Хресна дорога», 7 стояння).

«Вартість життя і щастя людини є настільки великими, що сам Син Божий віддає себе, аби відкупити нас, очистити, піднести» («Христос проходить поруч», 165).

«Завдання християнина – потопити зло у великій кількості добра» («Борозна», 864).

«У відповідь на каміння цих бідних «ненависників» навчися закидати їх «Радуйся Маріями» («Кузня», 650).

Намір

О добрий Ісусе, коли я почуваю себе ображеним, починає кипіти в моїй душі бажання помсти! Саме те, чого Ти ніколи не робив!

Як важко мені стримувати уяву, яка зводить шляхи маленьких і великих помст! Однак я знаю, що мав би думати про пробачення!

Зроби, Господи, щоб коли я відчуваю це, мені на думку спадали Твої слова: «Любіть ворогів ваших, моліться за тих, хто переслідує вас» (Мт 5, 44), і слова святого Павла: «не дозволь злу перемогти тебе, навпаки переборюй зло добром» (Рим 12, 21).

Благаю Тебе, Господи, вчини так, аби щоденне розмірковування над словами святого Хосемарії, за його заступництвом, спонукали мене до твердого рішення завжди молитися за тих, хто чинить зло, і бажати їм добра, «топити зло у великій кількості добра».

Молитва до святого Хосемарії Ескріва

Дев’ятий день

Щоб просити допомоги в Нашої Пані

Розмірковування: Слова святого Хосемарії Ескріва

«Повинно було багато страждати найсолодше Серце Марії: переживаючи ту жорстокість натовпу, ту злість катів, що спричинилися до Страстей і Смерті Ісуса. Але Марія не промовила ні слова. Вона, як її Син, любить, мовчить і пробачає. В цьому полягає сила любові» («Друзі Божі», 237).

«Коли ми насправді є дітьми Марії, розуміємо цю поставу Господа, і таким чином збільшується наше серце і плоди милосердя» («Христос проходить поруч», 146).

«Звикни вкладати твоє бідне серце в Солодке і Непорочне Серце Марії, щоб вона очистила тебе від усякого зіпсуття й допровадила тебе до Найсвятішого і Милосердного Серця Ісуса» («Борозна», 830).

Намір

Мати милосердя, утішителько пригнічених, притулку грішників, Ти, що перебувала в єдності з Ісусом в Його жертві, коли Він проливав кров на Хресті, щоб очистити нас від гріхів, змилуйся над нами, бідними грішниками, не здатними вибачати.

Зроби так, щоб тоді, коли відчуваємо образу, злість, бажання помсти, ми згадували про тебе; зроби так, щоб ми ніколи не забували, що у нас є Мати, яка нас любить і хоче пом'ягшити твердість нашого серця теплом свого непорочного серця.

Прийми нас, Мамо, як своїх маленьких дітей, до себе на коліна; заспокой своєю посмішкою наш гнів; випроси у свого Сина для нас дар прощати, забувати й не роздмухувати прикрощів, а також дар любити і дуже любити тих, які нас не люблять. Веди нас, Мамо, – як просить святий Хосемарія – глибоко у Найсвятіше і Милосердне Серце Ісуса.

Молитва до святого Хосемарії Ескріва

Автор: П. Франциск Фаус

Докладніша інформація про святого Хосемарію Ескріва:

www.escrivaworks.org /

www.josemariaescriva.info

Про милості та благодаті, отримані за заступництвом святого Хосемарії Ескріва, просимо

повідомляти в Прелатуру Opus Dei (Відділ у справах святих), Горохівський провулок, 18/2,

105064, Росія.

e-mail: kontakt.ua@opusdei.org