Покликані бути святими

Opus Dei допомагає знайти Христа на роботі, в сімейному житті та в іншій повсякденній діяльності.

Кожна хрещена людина покликана слідувати за Ісусом Христом, жити та розповсюджувати послання Євангелія. Мета Opus Dei – сприяти здійсненню євангелізаційної місії Католицької Церкви, поширюючи серед вірних усіх суспільних верств звістку про те, що кожен християнин покликаний до святості через виконання професійної праці та щоденних обов'язків у цілковитій відповідності його віри.

Основними характеристиками духу Opus Dei є:

Богосинівство.

Св. Хосемарія стверджував, що «Богосинівство є фундаментом духу Opus Dei». З моменту хрещення кожен християнин стає сином Божим. Духовна освіта надана Прелатурою укріпляє у вірних християн живе відчуття свого положення дітей Божих та допомагає їм жити та діяти згідно цього положення: зрощує довіру в Боже провидіння, сприяє простому спілкуванню з Богом та з іншими, надає глибокого усвідомлення гідності людини та братської любові, зміцнює справжню любов християнина до світу та до всіх створених Богом реалій, є джерелом спокою та оптимізму.

Повсякденне життя.

Св. Хосемарія говорив: “У глибині найбільш матеріальних земних речей закладено наш обов'язок освячувати себе у служінні Богові та всьому людству." Родина, шлюб, праця — усе наше життя є нагодою до спілкування з Христом, наслідування Христа, практикування милосердя, терпеливості, покори, старанності, цілісності, бадьорості та інших загальнолюдських та християнських чеснот.

Освячення праці. Освячувати щоденну працю означає працювати в дусі Ісуса Христа: компетентно, етично, з любові до Бога та задля служіння іншим, і в такий спосіб освячувати світ зсередини, з євангельським духом, присутнім в усіх діях, якими б видатними чи простими й непомітними вони були. В очах Бога цінною є саме любов, з якою ти виконуєш свою працю, але не людські ознаки успіху.

Молитовне та жертвенне життя. У підготовці вірних, спрямованій на підтримку їхніх зусиль освячувати свої щоденні заняття, Opus Dei заохочує їх до молитовного та жертвенного життя. Отже, члени Opus Dei прагнуть запровадити у своєму житті певні побожні християнські практики: молитву, щоденну участь у Святій Літургії, часту сповідь, читання та розважання Євангелія. Особливе місце в серцях вірних Opus Dei віддано поклонінню Матері Божої. Вони також, прагнучи наслідувати Христа, намагаються здобути духа покути через вчинки самопожертви, особливо такі, що допомагають з вірою виконувати свої обов'язки та приносити радість до життя інших: відмову від невеликих задоволень, піст, милостиню та інші.

Цілісність життя. Св. Хосемарія пояснював, що працюючи у світі, християнин не повинен жити “подвійним життям. З одного боку - внутрішнім життям, життям у єднанні з Богом, а з іншого - відокремленим та відмінним професійним, суспільним та родинним життям." Навпаки, “є лише одне життя, з духа та плоті. І саме воно, духом і плоттю, має стати сповненим Бога - святим." Свобода. Члени Opus Dei є звичайними громадянами, які мають такі самі права й обов'язки, як усі інші громадяни. В своїх професійних, сімейних, політичних, фінансових чи культурних справах вони діють вільно та з повною відповідальністю за свої дії. Вирішуючи життєві питання, вони не переховуються за авторитетом Церкві або Opus Dei та не наполягають на тому, що лише їхні погляди сумісні з католицькою вірою. Це також означає повагу до іншої думки та свободи іншої людини.

Милосердя. Зустріти Христа означає знайти скарб, яким неможливо не поділитися. Християни як свідки Ісуса Христа покликані своїм прикладом та словом поширювати його євангельську звістку надії серед своїх ближніх. Св. Хосемарія писав: “Перебуваючи пліч о пліч зі своїми колегами, друзями, родичами та розділяючи їхні інтереси, ми можемо допомогти їм наблизитися до Христа. Бажання допомогти іншим пізнати Христа, яке є прямим наслідком милосердя (тобто понад усе любові до Бога та до ближнього як до самого себе), невіддільне від бажання сприяти розв'язанню їхніх матеріальних та соціальних проблем."