Без претензій на велике

Рецензія на книгу Франсиско Карвахала. В общении с Богом. Молитвенные размышления на каждый день. Том 2. Великий Пост, Страстная Неделя, Пасха.

Все, что имеет огромную ценность, может быть приобретено лишь за огромную цену. Нет христианской жизни без самоотречения. Самоотречение – ее цена. Христианин должен стать вторым Христом. На этом зиждется великая сила христианского свидетельства… Он ходил, благотворя и исцеляя всех, и это следовало бы сказать о каждом из нас, если только мы на самом деле стремимся подражать Ему. Франсиско Карвахал

Пригадую, коли мені вперше трапився знаменитий "Шлях" св.Хосемарії Ескріви, я "проковтнув" книжку за ніч. Суть, яку вдалося за цю ніч охопити, вкладалася у вислів, що закарбувався в пам’яті: "Бути крицевим лезом у замшею підбитих піхвах". Це означало: слово Христове – не мертве, це жива дійсність,здатна перетворити людину.

Молитовні роздуми Карвахала, послідовника Ескріви, які становлять книжку "В общении с Богом", несуть той самий дух "святої непримиренності": ми мусимо шукати в собі сили бути Божими дітьми, а наше апостольство – це, насамперед, приклад нашого життя.

Cвятий Хосемарія Ескріва закликав людей відмовитись від претензій на великі звершення, надзвичайно влучно називаючи такі претензії "невмілими каракулями та бездарною мазнею на полотні життя". Облишмо спокуси побачити Бога в якихось надприродних явищах, – закликає Карвахал, – облишмо чекати нагоди надзвичайних обставин, у яких "проявиться наше християнство", – вчімося відкривати Господа в щоденності!

Молитовні роздуми Франсіско Карвахала стосуються кожного: він знаходить безпосередні звернення до підприємця чи до робітника, до студента чи домогосподарки, дає практичні поради щодо сповіді та молитви. Виклад думок Карвахала – популярний, легкий, але й богословськи точний; можливо, тому мільйони читачів усього світу оцінили їхню величезну духовну користь. У молитовні роздуми тісно вплетені цитати зі Святого Письма, документів ІІ Ватиканського Собору, папських енциклік та проповідей, праць Отців Церкви та інших стародавніх і сучасних авторів. Та насамперед вони спираються на думки Ескріви, ніби надаючи їм нової сили.

Ще одна неоціненна, як на мене, властивість книжки: вона зацікавить не лише практикуючих християн, а й тих людей, які мислять, хочуть більше дізнатися про християнство, дістати правдиве уявлення про Католицьку Церкву та її духовне життя.

Слуга Божий Йоан Павло ІІ писав (і про це нагадує нам Франсіско Карвахал): "Наше навернення – це готовність постійно починати спочатку і щоденно просуватися вперед".

Іван ПЕТРОВ, "Католицький Вісник", № 18 (495), 2010.